Persberichten 

Hieronder een aantal persberichten, die in de loop der tijd in de krant(en) zijn verschenen. De berichten zijn weliswaar niet goed leesbaar, maar het gaat om het idee. Met andere woorden hoe schrijft de pers over onze ambachtelijke ijs bereider:

 

 

opsommingsteken Sjef van Hoorn, man met ijsbaan
opsommingsteken "Prego!" eert familie Fransen tijdens Moto Guzzi treffen
opsommingsteken Een koude versnapering als waardering voor gedane arbeid
opsommingsteken Achterhoeker met Italiaans bloed
opsommingsteken Italiaanse passie Achterhoekse ijscoman
opsommingsteken Ambachtelijke Banenmarkt in Zutphen
opsommingsteken Grootste ijsbeurs ter wereld de Sigep in Rimini

 

 

Sjef van Hoorn, man met ijsbaan
Door op de kleine afbeelding hieronder te klikken, verschijnt het artikel in een grotere, beter leesbare versie. Om terug te keren naar het overzicht met artikelen, klik u, helemaal links bovenin het scherm op de pijl of knop "terug".

Op de videobeelden hieronder is  te zien hoe Sjef van Hoorn ijs bereidt:

 

 


GAARNE UW AANDACHT VOOR HET VOLGENDE
In 2011 ging de ijssalonketen Prego! failliet. Met deze keten hadden en hebben wij niets van doen. Wij gaan net als de afgelopen 12 jaar op de vertrouwde manier met het bereiden van heerlijk ijs door. Dat hier geen misverstand over bestaat.

 
"Prego!" eert familie Fransen tijdens Moto Guzzi treffen
Sjef van Hoorn met de familie FransenWEEKBLAD De Trompetter woensdag 24 juni 2009

Afgelopen zaterdag vond op het terrein van de familie Fransen bij Café Spoorzicht in Vortum-Mullem het jaarlijkse Moto Guzzi treffen plaats. Een 430 motoren waren op dit spektakel afgekomen. De Lochemse ijsbereider en verkoper Sjef van Hoorn, in Nederland en Europa ook wel bekend als 'Prego!' kwam voor de tiende keer om de Italiaanse sfeer- Guzzi is immers een roemrucht Italiaans motormerk - nog wat te benadrukken. Tevens was dit voor Van Hoorn de gelegenheid om zowel de Moto Guzzi Club als de familie Fransen in het zonnetje te zetten. Tegen twaalf uur werd een enorme glazen bokaal uit de koeling gehaald en snel voorzien van vruchtenijs en veel vers fruit. Een blauwkleurig drankje werd aan het geheel toegevoegd en zo kon het grote gezelschap met een lepel of een rietje gaan genieten van dit kunstwerk. De familie Fransen kreeg bovendien bonnen voor een culinair avondje uit.


 

Een koude versnapering als waardering voor gedane arbeid

STENTOR dinsdag 28 april 2009

LOCHEM - Je bent tevreden over het werk van de stratenmakers in het Lochemse centrum, en je verkoopt Italiaans ijs. Wat doe je dan? Dan trakteer je de werkers op de koude lekkernij. Nog goede reclame ook. IJsverkoper Sjef van Hoorn in Lochem voorzag de noeste arbeiders gistermiddag van de versnapering.

"Ze hebben het werk in een mooie tijd geklaard", zegt hij. Niettemin heeft hij begrip, voegt hij er aan toe, voor de kritiek over bijvoorbeeld de te diepe molsgoten in het midden van de bestrating. Waardoor mensen die moeilijk ter been zijn, in de problemen kunnen komen. De stratenmakers kun je dat niet kwalijk nemen. Zij hebben gedaan wat hen is opgedragen, vindt Van Hoorn.

foto Ab Hakeboom

 


 


Achterhoeker met Italiaans bloed

Klik op het artikel voor een grotere versie

 


 


Italiaanse passie Achterhoekse ijscoman

door Gerwin Nijkamp LOCHEM. dinsdag 08 juli 2008 |

Hoewel zijn gitzwarte haar en stoppelbaardje anders doen vermoeden stroomt er geen druppeltje Italiaans bloed door de aderen van Sjef van Hoorn (57). Hij is in Lochem geboren en ziet zichzelf als een echte Achterhoeker. "Geen gelul, hard werken, maar ook lol maken.

Dāt is mijn motto."

Onder de naam Prego is hij met zijn ijskar op vele evenementen in Lochem en ver daarbuiten aanwezig. Ook staat hij bij mooi weer met zijn ijskar op de Markt in Lochem. Van schoolvoetbaltoernooien tot de rolstoelvierdaagse van De Hoge Weide en van golftoernooien tot motormeetings. Overal voorziet hij mensen met veel plezier van Italiaans schepijs.

Het afgelopen weekend was het 'iets rustiger' in vergelijking met het weekend daarvoor. Toen was het Italië Event in Almen. "Dit weekend alleen een paar feestjes en een autoshow in Lochem."

Oudere Lochemers kennen hem misschien nog van de tijd dat er in de Lochemse schouwburg en later in De Garve nog films draaiden.

Iedereen kent Sjef en Sjef kent iedereen. "Ooh, ben jij het!" klinkt het opgewekt als hij me bij de ingang van het Lochemse gemeentehuis ziet staan. "Toen ik je aan de telefoon sprak, had ik eerst niet door dat jij het was."

Terwijl we naar zijn woning even verderop in de Achterstraat lopen is het geen moment stil. Hij geeft zijn opinie over de (inmiddels van tafel geveegde) plannen van Wegener om honderden banen te schrappen en komt terug op een artikel in deze krant over het verdwijnen van grijze en groene containers in de Lochemse binnenstad. Van Hoorn was het hier niet mee eens en zocht destijds contact met de Stentor. "Ik heb overal een mening over en steek die niet onder stoelen of banken."

De woning van Van Hoorn ademt een mediterrane sfeer. In de hoek van de woonkamer staat een wijnrekje naast een doek op een schildersezel. De Italiaanse laars hangt in de vorm van een tekening aan de keukenmuur. In die keuken nemen we plaats en vraag ik hem hoe deze Achterhoeker in de ban raakte van het temperamentvolle Italië en hoe het idee ontstond om zelf Italiaans schepijs te maken.

De eigenaar van een ijssalon aan de Middellandse Zee deed hem twaalf jaar geleden van de ene op de andere dag besluiten een opleiding te volgen voor het ambachtelijk bereiden van ijs. De Lochemer ontmoette de man toen hij tijdens een toertocht met Moto Guzzi-rijders (Italiaanse motoren zijn ook een passie van Van Hoorn) pauze hield op de parkeerplaats van de salon. "Toen hij me vertelde over zijn beroep was ik meteen geīnteresseerd", vertelt hij. "Ik vroeg me af waarom er nog niet zo'n zaak in Lochem was." Weer terug in Nederland begon Van Hoorn aan de opleiding ambachtelijke ijsbereiding bij de Stichting Vakopleiding Horeca.

De ijscoman vindt zelf dat het idee om een ijszaak te beginnen op een typisch Achterhoekse manier tot stand kwam. "Ik begon met de opleiding zonder hoge verwachtingen." 'Kiek'n wat het wordt', was het devies. "Toen ik door had dat ik het ijs bereiden in de vingers had, werd ik pas echt enthousiast."

Aan zijn woning liet Van Hoorn een keuken bouwen waar hij het ijs bereidt en zo begon het avontuur. Hoewel de Lochemer trots is op zijn Achterhoekse wortels weet Van Hoorn dat hij ook niet-Achterhoekse eigenschappen heeft. De ijscoman beaamt dat hij erg impulsief is, maar wel in positieve zin. "Ik wil gewoon dingen meemaken. Als ik zin heb om te wielrennen pak ik mijn fiets, als ik wil motorrijden mijn motor. Voordat ik een motor kocht, reed ik veel paard. Ik oefende veel bij stal Klokman in Barchem en ging vaak naar Frankrijk om in de natuur te rijden."

Ook tijdens het gesprek komt zijn spontaniteit naar voren. Regelmatig bewandelt hij een zijweggetje. Ik vraag naar het begin van zijn carričre als ijscoboer en krijg behalve het antwoord daarop ook te horen wat typische eigenschappen van Italianen zijn. Een verhaal over een motortoertocht met Moto Guzzi eindigt in een anekdote over een fietstocht over de Via Appia in Rome.

Sjef van Hoorn is de spontaniteit zelve en geniet op Italiaanse manier van het leven, maar verloochent zijn Achterhoekse komaf niet.

 IJscoman en ambtenaar: 'De perfecte balans'

dinsdag 08 juli 2008

Sjef van Hoorn (57) is behalve ijsverkoper ook ambtenaar bij de gemeente Lochem.
Hij werkt daar 32 uur in de week op de afdeling documentaire informatieverzorging. Sinds 1970 werkt Van Hoorn met veel plezier bij de overheid.

In tegenstelling tot het werk voor zijn eigen zaak Prego zit hij bij de gemeente vooral achter het bureau. "Ik orden de informatie en verstrek het aan degenen die het nodig hebben. Meestal zijn dit raadsleden, maar soms ook burgers. Ik vind het mooi om mensen van dienst te kunnen zijn. Dat is ook de overeenkomst tussen beide beroepen."

Voor Van Hoorn is het de perfecte balans. "Ik vind het leuk om bij de gemeente achter de schermen mijn steentje bij te dragen. Als ijsverkoper is het leuk om juist op de voorgrond te treden. Het streelt me als mensen vertellen dat ik door mijn aanwezigheid heb bijgedragen aan het slagen van een feestje of evenement."

Behalve ambtenaar en ijsverkoper is de Lochemer ook een gedreven vakbondsman en was hij betrokken bij het filmhuis in de Lochemse schouwburg en De Garve.

 Ambachtelijke bananmarkt in Zutphen 16 april 2008

 De grootste ijsbeurs ter wereld de Sigep in Rimini

Voor het eerst ging de Lochenmse ijsbereider Sjef van Hoorn naar de grootste ijsbeurs ter wereld de Sigep in Rimini. Natuurloijk niet alleen om de kunstjes van anderen te bekijken maar vooral om zelf ook mee te doen aan het kampioenschap ijsbereiden met als smaak koffie. Een hele toer was het weer.
De reacties van passanten die bij de stand van Kalte Rudi uit Duitse Keltnern-Dietlingen (ijmachines) aankwamen om een ijsje te proeven waren best positief. Helaas zat een eervolle eindrangschikking er niet in maar desalniettemin was het weer een fantastische ervaring en gaan we gelet op de internationale reacties weer vol vertrouwen het ijsseizoen tegemoet.